Тайните на Александър Тошков, новият №1 на турнирите на Tennis.bg

от в 10:01 на 23.10.2019
Владмир Босев

Само за 2 седмици Александър, спечели 2 огромни приза, единият на тенис корта, като спечели вторият турнир от Тенис лигата на Tennis.bg и вторият, като спечели турнир от Мастерса на живота, защото стана баща.

 

Резултат от турнира

 

Вече имаш дъщеря, тениса е от спортовете, които са подходящи за момичета, кроиш ли вече планове за г-ца Тошкова, да последва стъпките на баща си?
Естествено - малката ще опита всякакви спортове. Ще мине както през тенис, така и през ски, сноуборд, катерене, плуване и каквото пожелае.

От кога играеш тенис?
Тенис играя от малък, когато родителите ми имаха амбиция да тренирам, аз обаче тогава нямах такава. Родителите ми играеха редовно тенис (сингъл един срещу друг, както и двойки с приятели) и водеха постоянно мен и сестра ми с тях. Като малък честно казано ми беше скучно - кортът беше нещо огромно за мен, беше ми изключително изморително и бързо губех желание. Започнах да играя от дъжд на вятър чак, когато вече бях в гимназията. Впоследствие, когато завърших и започнах да работя имаше период, в който играех поне 2-3 пъти седмично - с един приятел от квартала (с когото продължавам да играя редовно и сега) след работа и уикендите, както и с баща ми - с него играехме рано сутрин от 6:00 преди работа. Преоткрих тениса преди три години, когато продължихме да играем с въпросния приятел веднъж седмично. Тъй като виждах, че играта ми куца и имам какво да развия, започнах да тренирам с треньор. Това лято постигнах най-добрата си форма, тъй като вече играех основно тенис - другите спортове останаха на заден план. Играя минимум 4 дни в седмицата, както с разнообразни играчи, така и правех задължителни 2 - 3 часа седмично с треньор - често се случваха седмици с по 6 дни тенис (мачове и тренировки), общо 8-12 часа седмично.

С други думи играеш доста. Кое харесваш в тениса, защо си го предпочел пред другите спортове?
Обичам да тичам, харесва ми експлозивността в резките спринтове, гоненето и контролирането на топката, както и самото "надиграване" между противниците. Когато бях дете играех футбол, но с напредването на възрастта, футболът започна да ми носи много контузии. Вече адукторите ми изобщо не издържат и още преди няколко години спрях изцяло с футбола. Имах нужда от алтернатива, която открих в тениса. Ако трябва да съм искрен, тенисът се оказа също доста травмиращ спорт - непрекъснато се появява някаква нова болежка (рамо, лакът, китка, кръст, гръб, врат, стъпало, пета... а скоро започнах да усещам и адуктор, което ще е безкрайно неприятно, ако това се окаже спънка за мен и в този спорт), но въпреки това, с колкото и болежки да трябва да се справям, все пак явно тенисът е далеч по-щадящ спорт от футбола.

С какво се занимаваш?
Управител съм на дигитална агенция Digital Connection . Основно се занимаваме с разработването на рекламни стратегии на клиентите ни, управляваме рекламните им кампании в Google, Facebook, Instagram и българските медии.

Много хора не спортуват, като си намират извинения, че имат много работа или нямат никакво свободно време, ти как успяваш и какъв съвет ще им дадеш?
Спортът е моят начин за разтоварване. Колкото и работа да имам, изключително рядко се случва да не ми се спортува след работа. Друг спорт, който обичам е катеренето. В тази връзка - случвало се е единствено да пропусна катерене след работа, когато съм наистина изморен - катеренето изисква изключително много мотивация - физическа и психическа. Не можеш да се катериш, ако не си в час (аз поне не мога). С тенис и футбол никога не съм имал този проблем - независимо колко съм уморен през деня, нямам никакъв проблем да отида да играя за час-два след работа. Енергията си идва сама просто от увличането в мача и гоненето на всяка топка и точка.

Кой е любимият ти тенисист?
Федерер за мен е най-големият! Преди години изключително много се ядосвах, когато Надал започна да му взема мачове (и да... естествено финалът на Уимбълдън 2008). Но с времето и следейки тениса като цяло, просто няма как да не те грабне енергията, усилията и отдадеността (това е май най-точната дума) на Надал към тениса. Той е истински спортист професионалист. За мен тяхното съперничество ще остане най-голямото и интересното в тениса - двамата са уникални тенисисти и това, което го прави още по-интересно - те са изключително различни. Федерер е просто професор по тенис и няма друг играч, който с такава лекота и финес да дирижира играта и развоя на мачовете си. От другата страна е Надал, който излиза да "смачка" физически и психически всеки противник, който излезе срещу него, с непреклонността си да спечели всяка точка. Бих казал, че любимият ми играч е Федерер може би просто защото се е появил преди Надал, но към днешна дата и двамата за мен са най-великите.

Подражаваш ли му в стила на игра?
Не бих сравнил никого с Федерер или Надал, още по-малко себе си. Гледал съм и все още гледам да взема каквото мога и от двамата. Играя форхенд с дясната, и бекхенда ми е с една ръка - мисля, че до тук е това, което успявам да взема от Федерер. Той играе изключително красиво... направо грациозно - колкото и да се старая, като техника дотам няма как да го докарам. Относно Надал - топ спинът е нещо, което се опитвам да вкарвам значително, особено при форхенд. За съжаление изключително рядко успявам да вкарам и повече сила, когато вкарам топ спин в удара или е плосък силен удар или не толкова силен, но пък със сравнително добър спин. Иска ми се да почна да успявам повече да комбинирам двете в ударите ми, което е именно в стила на Надал. Също чисто като присъствие, за мен Надал има изключително силно такова - излиза буквално като гладиатор на корта, направо не си представям какво усещане оставя у противниците си, като го видят :) В тази връзка се кефя много на фланелките без ръкави и често играя с такива и аз.

С каква ракета играеш?
Babolat Pure Aero



Тениса е джентълменски спорт, показва се уважение към противника, ако превъзхождаш съперника е добре да му дадеш някой приятелски съвет как да подобри играта си, тъй като явно си по-добър от много от нас дай ни някой съвет, какво си променил в играта си примерно стойка, хват или нещо друго, което рязко е подобрило играта ти?
Препоръчвам на всички две изключително важни неща - поне на мен те дадоха сериозен тласък в играта ми. Първо - запишете се и играйте поне веднъж седмично с треньор. Треньорът ще ви помогне с всичко, което ви е необходимо - от техника, стойка, хватове, движение, нагласяне за топката и т.н. Заучаване на различни удари чрез тренировки с кош (сервис, форхенд, бекхенд, атаки, подсечени удари, волета и разбира се разигравания с треньора, който ще обяснява както основни, така и по-специфични тактики и движение по корта в хода на играта. Основна грешка на всички, както и моя е закъсняването за нагласянето към топката и удара, което идва основно от краката - това се коригира с тренировки и повече игра. И второ - играйте редовно с различни / разнообразни играчи. Записвайте се на всякакви турнири - играта с непознати играчи определено ви кара да мислите и да се пригодявате да играете спрямо противника, а не както сте свикнали. Това ще отвори и подобри изключително много играта ви. Ако трябва да обобщя - играйте с треньор, играйте с различни хора и играйте с по-добри от вас. Хора, които са се занимавали значително с този спорт виждат грешки в играта ви и дават много полезни съвети.

Какво предпочиташ да гледаш тенис по телевизията или да играеш тенис?
Да играя. Но ако има важен мач (ако играе Гришо да кажем, или Федерер или Надал имат важен мач или просто интересен противник), по-скоро ще гледам мача по телевизия и ще играя друг път.

Турнира, който спечели е доста нестандартен, няма определен клуб в който да играеш, няма определени дата и час в които трябва да играеш, няма и такса за участие, мотото ни е "Играеш, когато искаш, където искаш" как ти се струва тази идея?
Идеята е супер! За мен особено беше изключително важен елемент тази свобода - ако я нямаше, нямаше да мога да изиграя именно финала, заради раждането на дъщеря ми :)

Записа ли се за Октомврийският турнир от тенис лигата или ти трябва още време за да свикнеш със смяната на памперси преди да се включиш отново в надпреварата?
За съжаление тенисът сега ще е на малко по-заден план, ще отнеме малко време да се синхронизираме вкъщи - родителството е изцяло ново начинание за мен и определено е предизвикателство. За Октомврийския турнир нямаше как да се запиша, но в следващите турнири се надявам да мога отново да играя малко по-редовно.

Имаш ли някакви предложения, към организирането на турнира с което да подобрим още повече изживяването на играещите освен наградният фонд от 30 000, който планираме да раздадем от спонсор с който преговаряме?
Хаха, това е нещо ново, чак сега чувам за идеята ви за такъв награден фонд и ми звучи много като шега :))) Няма лошо да има награден фонд (независимо на каква стойност) - това ще вдигне значително напрежението в играчите, както обаче и мотивацията. Ще стане по-истинско безспорно :) Дори и да не е голям наградния фонд или да няма такъв, както е досега, бих предложил финалистите да получават купи (по-голяма за победителя и по-малка за 2-ро място). Това би бил хубав спомен, който да остава за участниците стигнали до края на турнирите

Александър, благодаря ти за отговорите и за предложенията, обещаваме да надграждаме турнирите постоянно.

Въпросите “когато искаше, където искаше” зададе Владимир Босев

Октомврийският турнир вече започна, но можете да се запишете в Ноемврийският турнир тук


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Тайните на Александър Тошков, новият №1 на турнирите на Tennis.bg Владмир Босев
Теми:  
аматьорски тенис

Коментари





Следвайте ни в Facebook